JAAAAAAA!!! Eindelijk was het dan zover.
Hét moment waar je naar uitkijkt vanaf het eerste jaar op het HBO.
Afgelopen woensdagavond mocht ik (eindelijk) mijn Propedeuse ophalen. Mijn HBO avontuur begon in 2017, toen ik me inschreef voor de voltijdopleiding Pedagogiek. In 2018 gooide ik het roer om en stapte ik over op de deeltijdopleiding Toegepaste Psychologie. Ik specialiseer me in de positieve psychologie en het thema geluk.
Nu zit ik in het vierde jaar en hoop ik volgend jaar af te studeren!


Propedeuse

Een propedeuse is een certificaat dat bewijst dat je HBO denk- en werkniveau hebt. Je krijg dit nadat je alle studiepunten van het eerste schooljaar hebt behaald. Lukt dat niet binnen een of twee jaar? Dan krijg je vaak een negatief bindend studieadvies en moet je stoppen met de opleiding. En nu komt het nare: vanwege dat advies mag je jezelf de komende vijf jaar niet opnieuw inschrijven voor diezelfde opleiding. Een best pittige maatregel die je dus niet wil meemaken. Ik ben hier heel erg bang voor geweest, maar met behulp van mijn studieadviseur, de decaan en de examencommissie van de Fontys heb ik uitstel gekregen. Met een propedeuse krijg je toegang tot de universiteit of een andere HBO richting, zonder dat je deze opleiding af hoeft te maken. Zelf heb ik geen ambities om nu al een universitaire studie te gaan volgen, want ik zit heel dicht in de buurt van het behalen van mijn diploma. Daarna zie ik wel wat ik met mijn diploma doe en of ik nog wil doorstuderen.

Tegenslagen

Ik heb in de afgelopen jaren heel veel pech gehad. Zo ben ik drie keer erg en lang ziek geweest, ben ik twee familieleden verloren en dan heb ik het niet eens gehad over mijn nieuwe start in 2018. Ook dat heeft veel energie gekost, hoewel dat het helemaal waard was. Er is veel gebeurd en ik heb veel ups en downs meegemaakt. Vooral in Corona tijd is het voor mij en meerdere klasgenoten erg lastig geweest. Ineens mocht niks meer en kon je sommige modules niet afmaken of moest alles last-minute aangepast worden. In mijn geval was dat één propedeusevak (psychodiagnostiek) waardoor ik tot twee keer toe mijn opdracht niet af kon maken. Balen!

Lichtpuntjes

Niet alles is pure pech geweest en er zijn ook dingen gebeurd waar ik blij mee ben. In 2018 ben ik terug verhuisd naar Helmond en kreeg ik vrij vlot mijn eigen appartement. Daarna heb ik Jeffrey voor het eerst in 10 jaar weer gezien en kregen we een relatie. In 2019 gingen we samenwonen, in 2020 hebben we samen een zoontje gekregen en in de zomer van 2021 gingen we een geregistreerd partnerschap aan. Ik heb tijdens mijn studie ook veel nieuwe contacten opgedaan via de school, stage en mijn verschillende werkplekken. Op elke locatie heb ik weer wat anders geleerd. Ook heb ik leuke klasgenoten ontmoet en heb ik er veel plezier mee en hebben we steun aan elkaar.

Moraal van het verhaal

Laat je niet tegenhouden door tegenslagen! Of je nou net zoals ik ziek bent geworden, zwanger raakt of gewoon veel pech hebt. Zet door als het iets is waardoor jij gelukkiger kan worden. Ik heb mezelf ook meerdere keren afgevraagd waarom ik dit nog doe, omdat mijn weg naar mijn propedeuse anders liep dan ik had gewild. Maar de waarheid is dat iedereen zijn eigen weg bewandelt en zich niet hoeft te meten aan hoe anderen het doen.

Delen: